Bezoek de Kerststal in de Basiliek van Susteren!


 
EdCr_2016_12_26_07506corr
Door Cor Voorter
 
Susteren – Traditioneel kan ook dit jaar weer de kerststal in de H. Amelbergabasiliek bezocht worden. Een groep vrijwilligers is in de afgelopen weken druk bezig geweest om o.a. Maria, Jozef, de os en de ezel, maar ook de hemelse engelenschaar, herders met de kudde schapen, de juiste plaats te geven in het kersttafereel, gebouwd is in de crypte van de kerk.
Het beloofd ook dit jaar een kleine wandeling terug in de tijd te worden, de tijd waarin een ster de weg moest wijzen naar de plaats Bethlehem, waar een kindje gewikkeld in doeken, liggend in een kribbe vol stro in afwachting van het bezoek van de drie wijzen uit het oosten.
Al tientallen jaren mag de Amelbergakerk zich verheugen op bezoekers uit Susteren en de regio die tijdens de kerstperiode een bezoekje brengen aan de deze kerststal en die op hun manier een eigen traditie toevoegen aan hun eigen  kerstfeest.
 
 
Lees verder.....

Per 1 januari 2023 worden de vijf parochies van de federatie één parochie

De bisschop van Roermond mgr. Harrie Smeets heeft besloten de vijf parochies van de federatie Susteren per 1 januari 2023 tot één parochie samen te voegen. De nieuwe parochie draagt de naam: "R.-K. parochie Christus Salvator".

Vanaf maandag 17 oktober 2022 t/m vrijdag 28 oktober 2022 kan aan de bisschop van Roermond een verzoek om verbe­tering of herziening van dit decreet worden gedaan.

De bisschop schrijft o.a:

Om in de zich wijzigende omstandigheden uw geestelijke verzorging goed te blijven be­hartigen heb ik, overeenkomstig en op grond van mijn bevoegdheid daartoe zoals be­paald in canon 515 van de Codex Iuris Canonici (CIC), en met inachtneming en van toe­passing verklaren van canon 121 CIC, gehoord het advies van de Priesterraad van het bisdom conform canon 515 § 2 juncto canon 500 § 2 CIC d.d. 29 september 2022, beslo­ten om de parochies H. Johannes de Doper te Nieuwstadt, H. Amelberga te Susteren, On­ze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Mariaveld-Susteren, H. Jacobus de Meerdere te Roosteren en H. Stephanus te Dieteren te verenigen, zodat hieruit één nieuwe parochie ontstaat in de zin van canon 515 CIC.

en verder:
Met ingang van 1 januari 2023 voeg ik samen de parochies H. Johannes de Doper te Nieuwstadt, H. Amelberga te Susteren, Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Mariaveld-Susteren, H. Jacobus de Meerdere te Roosteren en H. Stephanus te Diete­ren en richt ik in hetzelfde territorium één nieuwe parochie op, welke hierbij de naam
“R.-K. PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR" krijgt, administratief gevestigd Salvatorplein 2 te 6114 HE Susteren



Het officiële decreet kunt u via deze link downloaden:
https://www.rksusteren.nl/resources/Decreet-nieuwe-parochie-Christus-Salvator.pdf

NIEUWE KAPELAAN JOSEPH


Sabin joseph


De nieuwe kapelaan schrijft:

Beste parochianen, Als nieuwe kapelaan in de parochie wil ik mij graag aan u voorstellen. Ik ben Sabin Joseph afkomstig uit Kerala, een zuidelijke deelstaat van India. Ik behoor tot het bisdom Thamarassery. Ik ben met mijn priesteropleiding in het jaar 2009 begonnen. Tijdens mijn tijd op het kleinseminarie in India heb ik mijn bachelor in scheikunde behaald aan de universiteit. In 2014 ben ik met mijn filosofie studie begonnen aan het St. Joseph Pontifical Seminary in Aluva, in India. In 2016 heeft mijn bisschop mij gevraagd naar Nederland te gaan om daar mijn theologie opleiding te volgen, met de bedoeling daarna voor enige tijd als priester in het bisdom Roermond te gaan werken. Ik heb mijn studie vervolgens op het Grootseminarie Rolduc voortgezet. Gedurende de zes jaar van mijn opleiding in Nederland heb ik verschillende stages gelopen o.a. in zorgcentra, parochies, jeugdzorg enz. om meer kennis te maken met de sociale omgeving en het kerkelijk leven in Europa. Afgelopen jaar heb ik mijn pastorale stage in de parochie van Hoensbroek verricht. In mijn stageperiode heb ik verschillende ervaringen opgedaan die mij in mijn werk in de parochie een hulp zullen zijn. Ik kijk erg tevreden terug op mijn opleiding. Als onderdeel van mijn studie heb ik afgelopen jaar een scriptie geschreven met de titel “Ecclesiologische elementen in het middenpaneel van het altaarstuk Lam Gods”. In mijn vrije tijd lees, fiets en wandel ik graag. Afgelopen zomer ben ik in mijn thuisbisdom tot diaken gewijd en nu ben ik benoemd tot kapelaan in de parochies van Susteren, Mariaveld, Nieuwstadt, Roosteren en Dieteren. Het is de bedoeling dat ik in januari tot priester gewijd zal worden. Graag vraag ik uw gebed en steun zodat ik mijn taken als kapelaan in onze parochies goed mag vervullen.”

Lees verder.....

“Komt en ziet”


 photo-1646925482890-b1f01362445d
Komt en ziet” was het thema van de Heiligdomsvaart in 2022.

Het is ook de titel van de meditatie-groep die na de eerste Alphabijeenkomsten in 2022 in onze parochiefederatie is ontstaan.

Er bestond bij een aantal deelnemers aan de Alphabijeenkomsten de behoefte om regelmatig samen te blijven komen.
 
Vanaf donderdag 6 oktober is het zo ver. Maandelijks zal op de eerste donderdag van de maand een bijeenkomst plaatsvinden van “Komt en ziet”.
 
De bijeenkomst begint om 19.30 uur met het gezamenlijk bespreken van een Bijbelfragment/ thema voorbereid door één van de vrijwilligers.

De bijeenkomsten zijn laagdrempelig en
iedereen is van harte welkom.
Er is ruimte voor ieders inbreng.

Rond 20.30 uur komt de groep samen in de basiliek voor gebed en meditatie tot ongeveer 21.00 uur.
 
“Komt en ziet” is voor iedereen toegankelijk. Hebt u vragen of interesse bel dan even  met de deken: 046-4491284.

UITSTELLING ALLERHEILIGSTE

Attachment  
De uitstelling met gebed bij het Allerheiligste op de eerste vrijdag van de maand is
verplaats naar de
eerste donderdag van de maand tussen 20.30 en 21.00 uur in de basiliek.
Op donderdag 6 oktober wordt hiermee gestart.
 

Klokkenklanken en expositie Klinkend erfgoed


 Rosa
Door Cor Voorter
 
Echt-Susteren –  Zaterdag 14 en zondag 15 mei vindt in onze gemeente het festival “Klinkend klare klanken” plaats. De werkgroep Cultureel Erfgoed wil aandacht vestigen op klanken in stad en dorp, die de mensen al eeuwenlang begeleiden. U kunt, fietsend door Echt-Susteren het hele weekend genieten van allerlei muziek. Overal wordt u welkom geheten door de klanken van de diverse kerkklokken, die in elke kern een eigen klank hebben.
De werkgroep geeft een tevens een boekje uit, waarin alle luidklokken in Echt-Susteren zijn geïnventariseerd, zoveel mogelijk ook met hun geschiedenis vastgelegd.
 
 
 
Lees verder.....

Fusietraject voor de RK. Parochies van Susteren, Mariaveld, Nieuwstadt, Dieteren en Roosteren.

In veel parochies loopt de betrokkenheid van de parochianen bij “hun” parochie de laatste jaren be­hoorlijk terug. Dat is niet alleen te zien aan het afnemend kerkbezoek maar ook aan het aantal vrijwil­ligers dat mee wil helpen bij de uitvoering van de taken waar een parochie voor staat. Dat zijn zowel uitvoerende als bestuurlijke zaken.
Door in eerste instantie samen te gaan in parochieclusters en in federaties en door uiteindelijk te ko­men tot een formele fusie van parochies moet er meer tijd beschikbaar komen voor het verkondigen van het geloof, doordat minder tijd besteed hoeft te worden aan praten over bestuurlijke kwesties.

Het beleid van het Bisdom Roermond is erop gericht om de parochies door schaalvergroting hun vitali­teit te laten hervinden en bestuurlijk sterker te maken.
Lees verder.....

Concert Sumadi en Novi Cantus op 7 mei om 20.00uur in de Basiliek in Susteren


In het kader van het jaar van de Heiligdomsvaart in Susteren zal op 7 mei om 20.00uur in de Basiliek een uniek concert plaats vinden van Sumadi uit Susteren en Novi Cantus uit Ohé en Laak.
Het koor Sumadi bestaat uit 40 zingende leden, die begeleid worden door een vaste 4-koppige begeleidingsband. De dirigent is Jo Huijnen. Sumadi verzorgt missen en concerten. Hoogtepunten zijn steeds weer de Heiligdomsvaart concerten.
Novi Cantus is een koor uit Ohé en Laak, een regiokoor met ruim 30 zingende leden onder leiding van Peggy Smeets. Het koor wordt begeleid door Koen Vroemen op piano. Het koor verzorgt concerten en incidenteel luistert het koor ook missen op.
 
Iedereen is welkom op 7 mei in de basiliek in Susteren om dit unieke concert bij te wonen. Na afloop van het concert is een nazit in Café den Hook.

Amelberga en Swentibold: eeuwenoude likeuren in een modern jasje


 

Door Cor Voorter

 FotoLikeur
Susteren – In de afgelopen twee jaar zijn veel activiteiten vaker dan een keer uitgesteld vanwege de wereldwijde pandemie. Dat overkwam ook het Parochie Comité van de Amelbergaparochie in november verleden jaar. Op  27 november jl., de patroonsdag van de H. Amelberga, stond een vrijwillergersavond gepland, maar helaas moest deze worden afgeblazen.
 
Amelberga- en Swentiboldlikeur
Naast een gezellig samenzijn stond die avond nog iets bijzonders gepland, namelijk de presentatie van twee wel heel bijzondere likeuren: een Amelbergalikeur en een Swentiboldlikeur. Werkgroep 't Stift, momenteel druk bezig met de restauratie van de unieke collectie in basiliek en schatkamer wil met de verkoop van deze likeuren inkomsten genereren voor kosten die buiten subsidieregelingen en fondswerving vallen.
Deken Lauvenberg en burgemeester Hessels zouden op die novemberavond in 2021 de aftrap geven. Echter  het coronavirus gooide ook hier weer roet in het eten. Zelfs de foto voor een latere aftrap werd coronaproof gemaakt: een foto in Susteren, een foto in Echt en later samengevoegd tot één foto! Vanwege de heftige toename, maar ook door de gedwongen sluitingen van o.a. sommige winkels besloot men de presentatie van de likeuren uit te stellen.
 
De adellijke stiftdames leefden destijds een luxe leventje, maar ook koning Swentibold wist het leven te vieren. Daarom was de keuze vlug gemaakt om hun naam te verbinden aan een likeur. Passend in de geschiedenis van Susteren en zeker in het jaar van de Heiligdomsvaart 2022. Traditie laat zich nu eenmaal niet verloochenen.
 
Vanaf woensdag 13 april a.s. zijn de likeuren
alléén op woensdagen tussen 15.00 – 17.00 uur te verkrijgen op het parochiekantoor van 't Stift, Salvatorplein 2 in Susteren
 
Op zoek naar een bijzonder cadeautje voor verjaardag, moederdag en vaderdag of gewoon voor uzelf. Hiermee geeft u iets unieks. Twee bijzondere likeuren naar een eeuwenoud recept gemaakt en gebotteld in Susteren! De opbrengst komt geheel ten goede aan Museum/Schatkamer 't Stift. Voor meer informatie:
www.museumstiftsusteren.nl.
 
 

Synodale ontmoetingen in onze parochie

Synode 2023
Op donderdagavond 10 maart vindt om 19.30 uur in parochiehuis ’t Stift, Salvatorplein 1 te Susteren een bijeenkomst plaats rond de “Synodale Weg.” De paus wil graag dat de Kerk haar oor te luisteren legt en in gesprek gaat met mensen binnen en buiten de Kerk. Wij nodigen iedereen uit hieraan deel te nemen. Lees verder.....

VASTENACTIE KANSARME DALIT-VROUWEN IN TAMILNADU - INDIA


vastenactie 2022

Ook in 2022 blijven wij als parochiefederatie Susteren samen met de andere parochies uit het dekenaat Susteren de kansarme Dalit-vrouwen in India steunen.
Voor deze vrouwen verzamelen wij geld tijdens de jaarlijkse “Vastenactie”.
Lees verder.....

CARANAVALS MIS OP 27 FEBRUARI IN BASILIEK


CarnavalsmisBasiliek


Op zondag 27 februari zal om 12.15 uur in de H. Amelbergabasiliek de carnavalsmis gevierd worden door meerdere carnavalsverenigingen uit de gemeente Echt-susteren.
Deze carnavalsmis zal ook worden uitgezonden via de lokale omroep SOL2.
De corona-beperkingen betreffende het aantal kerkgangers zijn opgeheven.
De gewone mis op 27 februari begint om 11. 00 uur en niet om 11.30 uur.

Concert in basiliek: "Als de avond valt" zondag 13 maart om 15.00 uur



fortunelli (2)


Ensemble 'I Fortunelli' geeft op 13 maart om 15.00 uur in de H. Amelberga basiliek van Susteren een concert.


Het vocaal ensemble, bestaat uit acht personen, onder leiding van Francien Meuwissen.
Het ensemble komt voort uit een enthousiaste groep zangers die zich inschreven voor de eerste muziekweek bij B&B Casa I Fortunelli, in Piemonte, Italië. De zangers waren zo enthousiast dat ze zich direct inschreven voor een volgende muziekweek. In de loop van een aantal jaren groeide de groep uit tot het huidige ensemble.

Lees verder.....

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR