Amelberga en Swentibold: eeuwenoude likeuren in een modern jasje


 

Door Cor Voorter

 FotoLikeur
Susteren – In de afgelopen twee jaar zijn veel activiteiten vaker dan een keer uitgesteld vanwege de wereldwijde pandemie. Dat overkwam ook het Parochie Comité van de Amelbergaparochie in november verleden jaar. Op  27 november jl., de patroonsdag van de H. Amelberga, stond een vrijwillergersavond gepland, maar helaas moest deze worden afgeblazen.
 
Amelberga- en Swentiboldlikeur
Naast een gezellig samenzijn stond die avond nog iets bijzonders gepland, namelijk de presentatie van twee wel heel bijzondere likeuren: een Amelbergalikeur en een Swentiboldlikeur. Werkgroep 't Stift, momenteel druk bezig met de restauratie van de unieke collectie in basiliek en schatkamer wil met de verkoop van deze likeuren inkomsten genereren voor kosten die buiten subsidieregelingen en fondswerving vallen.
Deken Lauvenberg en burgemeester Hessels zouden op die novemberavond in 2021 de aftrap geven. Echter  het coronavirus gooide ook hier weer roet in het eten. Zelfs de foto voor een latere aftrap werd coronaproof gemaakt: een foto in Susteren, een foto in Echt en later samengevoegd tot één foto! Vanwege de heftige toename, maar ook door de gedwongen sluitingen van o.a. sommige winkels besloot men de presentatie van de likeuren uit te stellen.
 
De adellijke stiftdames leefden destijds een luxe leventje, maar ook koning Swentibold wist het leven te vieren. Daarom was de keuze vlug gemaakt om hun naam te verbinden aan een likeur. Passend in de geschiedenis van Susteren en zeker in het jaar van de Heiligdomsvaart 2022. Traditie laat zich nu eenmaal niet verloochenen.
 
Vanaf woensdag 13 april a.s. zijn de likeuren
alléén op woensdagen tussen 15.00 – 17.00 uur te verkrijgen op het parochiekantoor van 't Stift, Salvatorplein 2 in Susteren
 
Op zoek naar een bijzonder cadeautje voor verjaardag, moederdag en vaderdag of gewoon voor uzelf. Hiermee geeft u iets unieks. Twee bijzondere likeuren naar een eeuwenoud recept gemaakt en gebotteld in Susteren! De opbrengst komt geheel ten goede aan Museum/Schatkamer 't Stift. Voor meer informatie:
www.museumstiftsusteren.nl.
 
 

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR