Fusietraject voor de RK. Parochies van Susteren, Mariaveld, Nieuwstadt, Dieteren en Roosteren.

In veel parochies loopt de betrokkenheid van de parochianen bij “hun” parochie de laatste jaren be­hoorlijk terug. Dat is niet alleen te zien aan het afnemend kerkbezoek maar ook aan het aantal vrijwil­ligers dat mee wil helpen bij de uitvoering van de taken waar een parochie voor staat. Dat zijn zowel uitvoerende als bestuurlijke zaken.
Door in eerste instantie samen te gaan in parochieclusters en in federaties en door uiteindelijk te ko­men tot een formele fusie van parochies moet er meer tijd beschikbaar komen voor het verkondigen van het geloof, doordat minder tijd besteed hoeft te worden aan praten over bestuurlijke kwesties.

Het beleid van het Bisdom Roermond is erop gericht om de parochies door schaalvergroting hun vitali­teit te laten hervinden en bestuurlijk sterker te maken.
Sinds 1 januari 2020 vormen de vijf parochies van Susteren, Mariaveld, Nieuwstadt, Dieteren en Roos­teren één federatie met één kerkbestuur en wordt er steeds meer samengewerkt.
In de afgelopen periode heeft het kerkbestuur van de federatie zich uitvoerig beraden over een juri­dische fusie van deze parochies. In januari 2022 is vervolgens unaniem besloten om het fusieproces op te starten en per 1 januari 2023 verder te gaan als één nieuwe parochie. Daarbij is het nadrukkelijk streven erop gericht om de huidige vijf kerken zo lang mogelijk open en in gebruik te houden. De hui­dige kerken behouden hun eigen naam en blijven zoals gezegd in gebruik. Ook zullen de parochiekan- toren bemenst blijven, zodat parochianen er nog steeds terecht kunnen voor het bestellen van misin­tenties, administratieve vragen etc.
Wat er wél gaat veranderen is, dat er per 1 januari 2023 één nieuwe parochie ontstaat als rechtsop­volger van de vijf afzonderlijke parochies met één nieuw te benoemen kerkbestuur, met de deken als voorzitter.
Ook de afzonderlijke administraties en alle rechten en verplichtingen zullen worden gebundeld om op te gaan in die ene, nieuwe parochie.
Om de betrokkenheid van de parochianen te waarborgen in het traject naar de nieuwe fusieparochie is het verplicht dat er in elk van de vijf parochies een hoorzitting wordt gehouden. Die is enerzijds bedoeld om openheid te geven over het fusieproces en de directe gevolgen daarvan. Anderzijds is het de be­doeling dat de parochianen in staat worden gesteld om hun mening over de fusie mee te geven tijdens het besluitvormingsproces.
Door in eerste instantie samen te gaan in parochieclusters en in federaties en door uiteindelijk te ko­men tot een formele fusie van parochies moet er meer tijd beschikbaar komen voor het verkondigen van het geloof, doordat minder tijd besteed hoeft te worden aan praten over bestuurlijke kwesties.

H. Stephanus Dieteren                       17 mei, gemeenschapshuis Dieteren;
H. Amelberga Susteren                      18 mei, ‘t Stift in Susteren;
H. Jacobus de Meerdere Roosteren 19 mei, gemeenschapshuis Roosteren;

OLV Onbevlekt Ontvangen Susteren 24 mei, Zaal Mirage

Parochianen die hun mening over deze fusie kenbaar willen maken, worden bij deze van harte uitgeno­digd om naar de hoorzitting in de eigen parochie te komen.

De planning van de hoorzittingen in de vijf parochies ziet er al volgt uit:
H. Johannes de Doper Nieuwstadt 16 mei, gemeenschapshuis Nieuwstadt;

Het aanvangstijdstip is steeds om 19.30 uur.

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR