PASEN


DSC08201

Paaszondag is het vreugdevolle begin van de Paastijd en staat volledig in het teken van de Verrijzenis, de hoogste waarheid van het christelijk geloof. De Kerk viert dat de verrijzenis van Jezus Christus ook heeft geleid tot de verrijzenis van alle gelovigen, "van nu af door de rechtvaardiging van onze ziel, later door het ten leven wekken van ons lichaam" Met Pasen zijn in alle Parochies van het cluster ochtendmissen.



Vroeg in de morgen kwam Maria Magdalena bij het graf en zag dat de steen van het graf was weggerold. Zo begint het Paas-evangelie volgens Johannes.
In de duisternis van de nacht worden de eerste tekenen van de nieuwe dag waargenomen. De bijbel staat vol getuigenissen van mensen die in het donker het prille licht hebben ontwaard. Bijvoorbeeld midden in de nacht zijn de Israëlieten vertrokken uit het slavenhuis Egypte en vroeg in de morgen zijn zij gered.
(Ex.14, 24 – 30)
Jaarlijks wordt deze bevrijding herdacht en gevierd in het joodse paasfeest en in onze paaswake krijgt dit verhaal nog altijd een centrale plaats.
De duisternis van de nacht wordt telkens weer overwonnen door het licht van de nieuwe morgen. “De avond komt met droefheid, met vreugde de nieuwe dag”, lezen wij in psalm 30, 6. Dit beleven ook de vrouwen op paasmorgen. Vroeg in de ochtend toen het nog donker was, gingen zij op weg naar het licht. Zij zagen dat de steen was weggerold. Bij het graf, op de plaats van de dood, kregen zij een boodschap van Leven.
Nooit meer zal de dood het laatste woord hebben Wij zijn met Christus tot leven gewekt, aldus Paulus in zijn brief aan de inwoners van Kolosse. Christus is ons Leven! Dit goede nieuws gaat de wereld rond, tot vandaag, Pasen, vroeg in de morgen.

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR