Stijlvolle herdenkingsdienst oorlogsslachtoffers Susteren


Tijdens een stijlvolle herdenkingsdienst in de basiliek van Susteren zijn de oorlogsslachtoffers van Dieteren en Susteren,
de gesneuvelde geallieerde militairen die zijn omgekomen bij de bevrijdingsaanvallen en wijlen majoor John Evans, de bevrijder van Susteren herdacht.


Door Cor Voorter

Tijdens een stijlvolle herdenkingsdienst in de basiliek van Susteren zijn de oorlogsslachtoffers van Dieteren en Susteren, de gesneuvelde geallieerde militairen die zijn omgekomen bij de bevrijdingsaanvallen en wijlen majoor John Evans, de bevrijder van Susteren herdacht.

De Major Club Susteren, deel uitmakend van de Stichting 4 mei herdenking Echt-Susteren , had de invulling van de dienst aangepast aan het devies van de bevrijders:
“Op dat kinderen kunnen leren en spelen in vrijheid…”
De Jeugdharmonie St. Cecilia Susteren, de Gemengde Kerkelijke Zangkoren van Susteren en Dieteren en de Piperband Brotherhood of Murrayfield verzorgden afwisselend alleen en gezamenlijk voor de muzikale omlijsting van de eucharistieviering, die werd gecelebreerd door Deken Geert Lauvenberg. De koorgezangen en muziekstukken gaven cachet aan deze dienst. De voorbeden die speciaal bestemd waren voor de burgerslachtoffers, de gesneuvelde militairen en John Evans, werden uitgesproken door de leden van Junior Major Club. Locoburgemeester Peter Pustjens en deken Lauvenberg stonden ieder op geheel eigen wijze stil bij de Tweede Wereldoorlog en de betekenis hiervan voor Susteren.

Bijzonder was ook de aanwezigheid van de familie Evans, twaalf man sterk en verdeeld over vier generaties, waarbij David Evans de oudste generatie vertegenwoordigde en achterkleinzoon Ruan met zijn twee jaar de jongeste generatie.
Zaterdagmiddag maakte het gezelschap een rondrit door Baakhoven, Dieteren en Susteren, langs de plaatsen die belangrijk waren voor majoor Evans. Als laatste werd BS In ’t Park bezocht, waar de familie een verrassing te wachten stond.
Na het overlijden van majoor Evans kreeg de schooldirectie uit de nalatenschap een bedrag toegewezen en te besteden voor de schoolkinderen van In ’t Park. De laatste week is er alles aan gedaan om het speelplein voor de school te voorzien van kunstgras en dat is gelukt! Voortaan heet het pleintje voor de school dan ook “Majoor Evansveldje”, als dank voor dit geweldig sympathieke gebaar. Broer David en achterkleinzoon hebben samen, in bijzijn van de familie het bordje onthuld.

Aan het slot van de herdenkingsdienst sprak zoon Jonathan namens de familie Evans een dankwoord. Hij zei dat de familie ontroerd was en nog steeds is, door de bijzondere band die hun vader had met Susteren. De familie heeft deze bijzonder band ook mogen ervaren: “Dat is iets om dankbaar en trots op te zijn.”

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR