Herdenkingsdienst oorlogsslachtoffers in Basiliek Susteren

Om 17.45 uur begint de Herdenkingsdienst in de basiliek van Susteren, waarbij stil zal worden gestaan bij de oorlogsslachtoffers van Dieteren en Susteren, de gesneuvelde militairen die hun leven gaven voor onze vrijheid en wijlen majoor John Evans.
De eucharistieviering wordt gecelebreerd door Deken Lauvenberg en zal worden opgeluisterd door de Gemengde Zangkoren van Susteren en Nieuwstadt o.l.v. van Ine Widdershoven, de Jeugdharmonie St. Cecilia - Susteren o.l.v. van Twan Cox en een afvaardiging van Piperband Brotherhood of Murrayfield. Locoburgemeester Peter Pustjens en een van de zonen Evans zullen eveneens het woord voeren.
Familie majoor Evans aanwezig

Zaterdag 17 januari a.s. is het exact 70 jaar geleden dat voor Susteren de lang verwachtte bevrijding van de Duitse bezetter een feit werd. In de vroege ochtend van deze koude winterdag werd vanuit de Louerstraat de aanval ingezet die de uiteindelijke bevrijding van Susteren zou bewerkstelligen. Het kerkdorp Dieteren mocht de bevrijding op 16 januari reeds meemaken: één dag eerder.
De beide kernen van de toenmalige gemeente Susteren hebben een zware tol moeten betalen. Niet alleen de inwoners betaalden de tol van de vrijheid met hun leven, maar ook een grote groep Engelse militairen gaven hun leven voor de vrijheid.

Burgemeester Jos Hessels heeft namens de gemeente Echt-Susteren majoor Evans herdacht tijdens een korte plechtigheid op maandag 4 augustus 2014 en bij die gelegenheid een toespraak gehouden bij het monument voor de oorlogsslachtoffers van Susteren.

Na het overlijden van majoor John Evans, die betrokken was bij de bevrijding van Dieteren en Susteren, werd door de Major Club (die deel uitmaakt van de Stichting 4 Mei herdenking) het plan geopperd om op zaterdag 17 januari a.s. een herdenkings-dienst te houden in de H. Amelbergabasiliek voor zowel de oorlogsslachtoffers van de toenmalige gemeente Susteren, als ook voor Major John Evans en de gesneuvelde militairen die het leven lieten bij de bevrijding van Dieteren en Susteren.

De familie van wijlen majoor Evans, die bij de bevrijding in 1945 zwaar gewond werd, zal zaterdag tijdens bij de herdenkingsdienst twaalf man sterk aanwezig zijn.
Onder hen o.a. de zoons Nick en Jonathan en drie achterkleinkinderen, maar ook de
96-jarige broer David. Hun aanwezigheid is niet alleen vanwege de bijzondere band die John Evans met Susteren had, maar heeft ook alles te maken met de vele reacties die John Evans vanaf 1964 bij een hernieuwde kennismaking ten deel zijn gevallen.. Ondanks het ereburgerschap van de gemeente Susteren, bleef de majoor zelf er steeds op hameren dat alle eerbetoon zijn gesneuvelde kameraden toekwam: “Zij lieten hun leven opdat de kinderen kunnen leren en spelen in vrijheid!”
Ook na zijn overlijden in juli jl. hebben velen hun persoonlijke condoleances naar Engeland gestuurd

De Major Club zal met de familie in de middaguren een rondrit maken langs enkele plaatsen in Dieteren en Susteren, die van grote betekenis zijn geweest voor John Evans.

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR