INSTALLATIE DEKEN LAUVENBERG



Deken Lauvenberg Susteren
Vijf parochies en een dekenaat
Deken Geert Lauvenberg van Susteren

De afgelopen maanden heeft pastoor Geert Lauvenberg (56) heel wat kilometers gemaakt tussen Sevenum en Susteren en v.v. om zijn nieuwe werkterrein te verkennen en kennis te maken met de parochiebesturen van Susteren, Dieteren, Mariaveld-Susteren, Roosteren en Nieuwstadt. De laatste weken kwam daar het vullen van de verhuisdozen bij en afgelopen week het inrichten van de pastorie of zo men wil de dekenij in Susteren. Geert Lauvenberg wordt niet alleen de nieuwe pastoor van de eerder genoemde vijf parochies, maar ook deken van het dekenaat Susteren.

Geboren en opgegroeid in het Zuid-Limburgse Eys-Wittem, ging hij na de middelbare school en het vervullen van de militaire dienstplicht, studeren aan de Technische Hogeschool in Aken. De opleidingen filosofie en theologie volgde hij op het Grootseminarie van het Bisdom Roermond. In opdracht van de bisschop studeerde Lauvenberg vervolgens nog twee jaar communicatiewetenschappen in München. Ruim vijftien jaar geleden volgde zijn benoeming tot pastoor in Sevenum, Kronenberg en Evertsoord.

“De keuze om aan de priesteropleiding te beginnen als tweeëntwintigjarige was een weloverwogen besluit en zeker niet gevolg van een late roeping. Het gevoel van verbondenheid met de Kerk was er al op de zeer jonge leeftijd van vier jaar. Dat heb ik altijd als heel kostbaar ervaren.”, aldus Lauvenberg. “Op de eerste plaats ben ik pastoor van de parochies. Tussen de mensen voel ik mij het meest op mijn gemak. Daarnaast heb ik nog de taak van deken in het dekenaat Susteren.Die taak zie ik meer als stimulerend en ondersteunend van de andere collegae binnen het dekenaat waar dat nodig mocht blijken.”

Pastoor Lauvenberg zegt uit te kijken naar de ontmoetingen en kennismakingen met de mensen binnen de nieuwe parochies. Hij ziet het als een primaire taak het gebod om lief te hebben uit te dragen. Hij wil weten wat er leeft onder de mensen en zeker luisteren naar mensen. De taken die liggen te wachten kunnen waar mogelijk rekenen op een voortvarende aanpak. Zo ligt daar de taak de vijf parochies op korte termijn eerst samenvoegen tot een cluster, waarbij de parochies nog een bestuurlijke zelfstandigheid behouden en daarna samensmeden tot een parochiefederatie, waarbij één bestuur de parochies gaat aansturen. Wellicht de ervaring opgedaan in Sevenum, Kronenberg en Evertsoord hier van pas zal komen? “Ik overtuig liever op basis van argumenten dan me te laten leiden door emoties. Daardoor wordt de samenwerking veel hechter en kan rekenen op brede steun. Samen is veel belangrijker dan alleen!”Die voortvarendheid kwam ook tot uiting in het opzetten van een clusterwebsite. In enkel dagen tijd was de website “rksusteren.nl” online! “Het computergebeuren en aanverwante zaken is eigenlijk een beetje uit de hand gelopen hobby. Het kwam echter goed van pas in deze situatie.”, glimlacht Lauvenberg. Klassieke en liturgische muziek, fotografie, filmen en monteren zijn een paar andere hobby’s. In het algemeen heeft de techniek zijn interesse.

De Heiligdomsvaart 2014 in Susteren heeft hij van nabij mogen meemaken. Niet als directbetrokkene in de organisatie, maar als gast en doordat hij straks ‘rector aan de basiliek’ wordt (een titel die voortvloeit uit de verheffing van kerk tot basiliek). Wat weinigen weten is dat de zondag van de Reliekenstoet in Susteren, Geert Lauvenberg 56 jaar is geworden. Samen met het kerkbestuur was hij gastheer voor een groep genodigden. Het was niet alleen een drukte van jewelste in de straten van Susteren en op het kerkplein, maar ook gezellig druk in de dekenij. Zijn verjaardag werd die dag niet vergeten en samen gevierd met de gasten op de dekenij, waaronder bisschop Wiertz en collegae priesters.

Opvallend hoe makkelijk en open hij in zijn omgang met mensen is. Onderweg naar de plek waar de fotograaf een foto wil maakt hij vlug kennis met een aantal parochianen die toevallig als kerkwacht in het zonnetje zitten. Hij straalt een vanzelfsprekende rust uit en lijkt absoluut niet gejaagd over te komen, ondanks alle afspraken in zijn agenda. Hij kijkt uit naar de uitdagingen die op hem afkomen in de vijf parochies die hem als pastoor zijn toebedeeld. “Ik hoop dat mensen mij de kans geven om erin te kunnen groeien. Er komt heel wat op me af. Mensen mogen gerust kritiek hebben, maar kom met die kritiek rechtstreeks naar mij toe. Doe dat niet via de achterdeur. Samen komen we er zeker uit!”

De installatieplechtigheid tot pastoor-deken zal plaatsvinden op zondag 28 september a.s. door Mgr. Schnackers tijdens een Pontificale Eucharistieviering om 14.30 uur in de H. Amelbergabasiliek. Aansluitend is er gelegenheid om Pastoor-deken Lauvenberg tijdens een receptie te feliciteren in het parochiecentrum ’t Stift aan het Salvatorplein.

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR