NIEUWE PAROCHIEBESTUUR GEINSTALLEERD

Installatie Kerkbestuur cluster Susteren-01
Maandag 11 mei jl. werd met de installatie van het kerkbestuur door Deken Lauvenberg de bestuurlijke clustervorming gerealiseerd van de parochies H. Jacobus de Meerdere - Roosteren, H. Amelberga Susteren, OLV Onbevlekt Ontvangen - Susteren/Mariaveld, H. Stephanus - Dieteren en H. Johannes de Doper - Nieuwstadt.
PAROCHIECLUSTER SUSTEREN


LogoClusterJpeg


Sinds enkele jaren werd door genoemde parochies stap voor stap gewerkt aan de tot standkoming van dit cluster. Clustervorming is om meerdere redenen noodzakelijk gebleken. Op de eerste plaats is er een tekort aan priesters, waardoor niet elke parochie meer een eigen pastoor kent. Daarnaast is het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden die een parochie op een adequate wijze kunnen besturen. Dit maakt het moeilijk om de vitaliteit van individuele parochies, zowel pastoraal alsook bestuurlijk in te vullen, overeind te houden en te verbeteren.

De parochiebestuurders zijn door de gerealiseerde samenwerking ervan overtuigd, dat het eigenlijke pastorale parochiewerk beter zal gaan functioneren vanuit een bestuurlijke eenheid, omdat de leden hun bestuurlijke kennis en kunde samen delen en daardoor beter kunnen organiseren. De priesters, ondersteund door de vrijwilligers per parochie, kunnen daardoor meer aandacht besteden aan hun pastorale kerntaken in de parochies.

Het bovenstaande wil echter niet zeggen dat er in de eigen parochies geen werkzaamheden meer te verrichten zijn. Elke parochie blijft immers als parochie bestaan en het is niet zinvol om alle lokale activiteiten te laten plaatsvinden vanuit een centraal bestuur.

Het kerkbestuur heeft daarom aangegeven erg veel aandacht te willen schenken aan de tot stand koming en de verdere uitbouw van parochiecomités per parochie. Deze parochiecomités bestaan uit vrijwilligers die betrokken zijn en blijven bij de dagelijkse gang van zaken op basis van een mandaat, dat ze krijgen van het kerkbestuur. Om dit in goede banen te leiden heeft het kerkbestuur een Huishoudelijk Reglement vastgesteld, waarin de afspraken tussen bestuur en parochiecomités zijn vervat.

Voor de parochianen in de eigen parochie zal er dus vooralsnog weinig veranderen. Elke parochie heeft zijn eigen aanspreekpunt, zoals dat nu ook het geval is. Het kerkbestuur zal op afstand de parochie ondersteunen. Elke parochie zal in de eigen mededelingenblaadjes aangeven wie waarvoor aangesproken kan worden.

Op de website van het Parochiecluster Susteren vindt u een overzicht van de leden van het kerkbestuur en de leden van de parochiecomités. Voor meer informatie: www.rksusteren.nl

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR