GEZETEN OP EEN EZEL

Palmzondag
Communicanten uit het cluster Susteren  stellen zich voor aan hun medeparochianen
 
Op  zaterdagavond 19 maart en zondag 20 maart is het Palmpasen, beter bekend als Palmzondag. Dit is de dag dat de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem wordt gevierd. Jezus trok, gezeten op het veulen van een ezel, Jerusalem binnen. Op zaterdagavond 19 maart vinden er om 17.45 uur in de basiliek van de Heilige Amelberga te Susteren en in de H. Jacobus de Meerdere kerk in Roosteren gezinsmissen plaats. De communicanten uit de verschillende parochies stellen zich aan hun medeparochianen voor. De communicanten uit Dieteren zullen dit in de kerk van Roosteren doen, in de plaats waar hun school gehuisvest is.
 
In de O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk in Mariaveld  en de H. Johannes de Doper kerk in Nieuwstadt zullen de communicantjes zich tijdens de gezinsmis op zondag 20 maart aan de parochiegemeenschappen voorstellen. In Mariaveld begint de Heilige Mis om 9.30  uur en in Nieuwstadt om om 11.00 uur.
 
Palmzondag wordt als vanouds gevierd met het zegenen van palmtakken. Omdat deze palmtakken in ons klimaat niet groeien, worden ze vervangen door buxustakjes. Maar waarom doen we dit eigenlijk? De palmtak staat symbool voor de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem. Het volk stond daarbij langs de weg met palmtakken te zwaaien. Een traditie die vandaag de dag nog steeds plaatsvindt is het maken van palmpasenstokken. Deze worden door kinderen gemaakt en bestaan uit twee stokken in kruisvorm. De stokken staan symbool voor het kruis waar Jezus aan stierf. Op de punt van de stok wordt een broodhaantje geplaatst, als symbool voor het brood dat Jezus brak tijdens het laatste avondmaal. Ook worden de palmpasenstokken versierd met eieren, deze staan symbool voor een nieuw leven. Wanneer de palmpasenstokken en palmtakken gezegend zijn, volgt een processie ter nagedachtenis aan de intocht van Jezus  in Jeruzalem.
 

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR