Renovatie H. Amelbergabasiliek Susteren

miep

Door Cor Voorter


De renovatie van de basiliek in Susteren is in volle gang en daarom staan de tweelingtorens al geruime tijd in de steigers. Geen fraai gezicht voor de eeuwenoude kerk, maar helaas noodzakelijk om het uitkappen en vernieuwen van de voegen en aangetaste tufsteen (soort mergelsteen) te vervangen. Ook de haan en de wereldbol op de torens worden opnieuw verguld en het uurwerk en de wijzerplaat zullen worden vernieuwd. Als klap op de vuurpijl zullen de leien op de beide torens in zijn geheel worden vervangen.Als alles volgens planning verloopt zal de renovatie medio oktober a.s. voltooid zijn. Een ingrijpende renovatie, met als doel dat deze unieke basiliek er weer voor langere tijd tegen zal kunnen.

Leienactie

U zult begrijpen dat ondanks subsidies, de parochie een behoorlijk bedrag van deze renovatie uit eigen middelen moet betalen. Het parochiecomité Susteren heeft besloten om ook oude leien te koop aan te bieden om zo eigen financiële middelen te verkrijgen. Tijdens de Kunstmarkt van 3 juni jl. is gestart met de verkoop van deze leien.

Onbeschilderde leien worden voor 5 Euro per stuk te koop aangeboden en op verzoek kunnen ze worden beschilderd. Kunstenaar Miep Mostard heeft al tientallen leien beschilderd. Natuurlijk met een afbeelding van de basiliek, maar ook met een bloemmotief. Eventueel met naam en huisnummer zodat de lei naast de voordeur bevestigd kan worden. Een beschilderde lei kost 9 Euro.

Bestellen van leien kan telefonisch via nummer 046-4492171 of elke woensdagochtend tussen9.00 – 12.00 uur op het parochiekantoor, Salvatorplein 2 in Susteren. Hier liggen enkele voorbeelden van beschilderde leien om de keuze te bepalen uit de fraaie afbeeldingen.

De H. Amelbergabasiliek in Susteren heeft al vele generaties een trotse verbondenheid geboden en is anno nu nog voor velen bijzonder dierbaar. Om deze unieke basiliek te behouden vraagt het Parochiecomité Susteren uw financiële steun. Dat kan door het kopen van een of meerdere leien of een gift op rekeningnummer NL05 RABO 0150 2020 40 t.n.v. Parochie Amelberga o.v.v. Renovatie). Door uw steun zijn de vernieuwde torens straks weer in volle glorie te bewonderen.

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR