Broederschap van de Wonderdadige Medaille

Stacks Image 9


In het jaar 2008 zag de broederschap het levenslicht, geworteld in de diepgewortelde devotie tot de Wonderdadige Medaille in Susteren-Mariaveld.
Met een nauwe band met de tradities van deze devotie, neemt het broederschap actief deel aan de Mariavieringen die in Mariaveld plaatsvinden.

De oprichting van de broederschap werd met trots gemarkeerd op 10 november 2008, toen het broederschap deelnam aan de Mariaprocessie.
Samen met onze mede-devoten vormden we een lichtend pad tijdens de lichttocht door de straten van Mariaveld, op weg naar de kapel op de Heide.
Deze prachtige traditie, die begon als een processie, wordt vandaag de dag voortgezet als een schitterende lichtprocessie, waarin we het vuur van devotie brandend houden.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten, evenementen en de rijke geschiedenis van onze broederschap ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Wonderdadige Medaille.
Samen streven we ernaar om de vlam van geloof en verbondenheid levend te houden. Welkom bij de Broederschap Onze Lieve Vrouw van de Wonderdadige Medaille - waar traditie en devotie samenkomen.
Hebt u interesse om zelf ook lid te worden neem dan contact op met
Gerard Damen.
Stacks Image 13
In 1949 begonnen de paters Lazaristen van het kerkje in Mariaveld, Susteren, met het eren van O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille. Vanuit Mariaveld verspreidde deze bijzondere verering zich naar veel kerken in Nederland. De paters Lazaristen waren actief in Mariaveld van 1918 tot 2007.

In 1949 klaagde rector De Boer dat er weinig mensen naar het lof in de parochie kwamen. Iemand wees hem op de noveen tot O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille, die in Amerika succesvol was. Op 1 mei 1949 begon De Boer met de verering van O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille in Mariaveld tijdens een noveen. Tot op de dag van vandaag wordt deze op maandagavond in de kerk van Mariaveld gehouden.

De populariteit van de verering was het hoogst in de jaren vijftig. In de jaren zestig nam de interesse af, maar de gewoonte om elke maandagavond de noveen te bidden blijft tot op heden bestaan, zij het op beperkte schaal als een soort bedevaart. Pater Botermans, een missionaris in China, was ook een fervent pleitbezorger van de noveen.

Op 1 mei was de kerk van Mariaveld in 1949 helemaal vol. In 1950 kwamen tussen de 300 en 400 pelgrims uit de omgeving van Susteren, Nederland en België naar Mariaveld om de noveen bij te wonen. In 1959 gaf bisschop Moors toestemming om de Wonderdadige Medaille vereniging op te richten, met de kerk van Mariaveld als het centrale punt in Nederland.

De devotie tot O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille gaat terug naar een verschijning die de Franse Dochter van Liefde Catharina Labouré in 1830 kreeg in Parijs. Ze zag Maria op een wereldbol staan, omringd door stralen uit haar handen. Het beeld veranderde in een grote M met een kruis, de harten van Jezus en Maria, en twaalf sterren. Dit is te zien op de medaille. Maria vroeg Catharina om een medaille te maken. Aan de voorkant staat Maria afgebeeld.

Mensen die de medaille met vertrouwen dragen, zouden grote genaden ontvangen. Op de
website "Wonderdadige Medaille" zijn verschillende artikelen te koop.

RK PAROCHIE CHRISTUS SALVATOR